Τα Νέα μας
 
Νέα - Ανακοινώσεις
Ημερομην. Εισαγωγής

Ανακοίνωση

05/01/2018 Ξεκίνησαν δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.
Για τους ενδιαφερόμενους: Αγιογραφία, Τρίτη 5.30 με 7.30 με την κ. Μαρία Καλφοπούλου,
και Ψηφιδωτό, Πέμπτη 6.30 με 8.30, με την κ. Παναγιώτα Βλαχοπούλου
05/01/2018 ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:
- ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΧΟΡΟΥ:
        Α) ΑΝΔΡΩΝ,
        Β) ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
        Γ) ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
- ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
- ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ)
05/01/2018 ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους Βλάχους φίλους και μέλη του Συλλόγου μας για της ευγενικές ΔΩΡΕΕΣ προς τον σύλλογο μας!! 

1) Το ποσό των 200 ευρώ από τις κες Νανά & Ζωή Μπιζόγλη εις μνήμην των γονιών τους Ιωάννη & Μαριάνας Μπιζόγλη

2) Το ποσό των 650 ευρώ από την κ. Σπυρούδη Ζαμάνη Μαρία εις μνήμην της αδερφής της Ροζαλίας και Γεώργιου Σούμπουρου

3) Το ποσό των 400 ευρώ από τον κ.Ζαμάνη Δημήτριο & κ.Ζαμάνη Στέργιο εις μνήμην της Ροζαλίας και Γεώργιου Σούμπουρου

4) Το ποσό των 50 ευρώ από τον κ.Κων/νο Γκάλαβο εις μνήμην του πατέρα του Δημήτρη Γκαλαβου 

5) Μια βλάχικη φορεσιά από την Μαριάνα Μπούθα

6) Διάφορα υφαντά από την Κατερίνα Γιαννοπούλου, το γένος Μπλατσιώτη.

Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον λογιστή κ. Γιάννη Γκόγκο που αφιλοκερδώς, επί σειρά ετών κρατούσε τα λογιστικά του συλλόγου μας.

Και τον κ. Νίκο Τσαμήτρο που έχει αναλάβει πλέον τα λογιστικά του συλλόγου μας επίσης αφιλοκερδώς.


Μια ακόμη δωρεά από το τμήμα γυναικών του συλλόγου μας


05/01/2018

ΤΟ Δ.Σ. ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ:

1)ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΕΚΑ

2) ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΣΧΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ & ΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΟΥΣ

3) ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ: ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΧΑΙΔΩ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΛΕΜΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΣΚΟΥ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟ, ΣΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΡΥΣΗ.

4) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ Δ.Σ. ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ:

  • ΤΟΝ κο. ΜΠΕΛΑ ΣΤΕΡΓΙΟ
  • ΤΟΝ κο. ΤΑΚΗ ΓΚΑΛΑΪΤΣΗ
  • ΤΗΝ κα. ΣΥΡΜΟΥΛΑ - ΠΕΤΚΟΥ - ΜΑΝΕΚΑ
  • ΤΗΝ κα. ΕΛΒΙΡΑ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ
  • ΤΟΝ κο. ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
  • και ΤΟΝ κο. ΝΙΚΟ ΑΥΓΕΡΟ

05/11/2017 Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τη θεατρική παράσταση στη βλάχικη γλώσσα, με υπέρτιτλους στα ελληνικά, "Η συμπεθέρα από το περιβόλι - cuscra pirvuliata" της Ζωής Παπαζήση - Παπαθεοδώρου σε διασκευή του Τάκη Γεωργίου, που θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12 π.μ. 
Η παράσταση γίνεται με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

01/05/2017 Την Πέμπτη 11-5-2017 , στις 21.00, στην ΕΡΤ 2, στο πλαίσιο της εκπομπής «Τα Μυστικά της Μουσικής», που επιμελείται ο Νίκος Κυπουργός, θα εμφανιστεί ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας. 
14/03/2017 Πρόσκληση

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, οργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Η Επανάσταση του 1821 μέσα από το βλάχικο τραγούδι»

στο Χώρο Τεχνών, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, 8 .00 μ.μ.
Η παράσταση περιλαμβάνει αφήγηση, χορό, τραγούδι, δρώμενα, αναπαραστάσεις και προβολές.

18/05/2016 Παρουσίαση Βιβλίου

Μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση στο αρχοντικό του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας
Μάγεψε το κοινό η παρουσίαση του «Δυσσάκου» της Ελένης Αναστασοπούλου την Τετάρτη 11 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, φίλοι και μέλη των φορέων διοργάνωσης και φιλαναγνωστικό κοινό απόλαυσαν μια διαφορετική, ζεστή, ταξιδιάρικη παρουσίαση και αγκάλιασαν με θέρμη τη συγγραφέα και τους ομιλητές. Αρχικά, ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων Βέροιας, Δημήτρης Πίσκος, καλωσόρισε το κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τη βιβλιοπαρουσίαση και στη συνέχεια κάλεσε την πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία με τη σειρά της απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε τη χαρά της που η λογοτεχνία διεισδύει και σε χώρους της διοίκησης, καθώς η συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου, εκτός από άριστη λογοτέχνιδα είναι και Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Για το καινούργιο της μυθιστόρημα, «Δυσσάκος» μίλησαν οι Νίκος Κούτσουρος, δάσκαλος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ποιητής και η Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογος και ειδική γραμματέας του συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Οι ομιλητές ταξίδεψαν το κοινό στις σελίδες του βιβλίου και κατέθεσαν τη δική τους αναγνωστική προσέγγιση μέσα από τρυφερότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τη μούσα. Ενδιάμεσα, η συγγραφέας ανάγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο και κέντρισε την προσοχή των παρευρισκομένων με το ρωμαλέο και χειμαρρώδη λόγο της. Οι ομιλητές σύστησαν το Δυσσάκο στον κόσμο και τόνισαν επανειλημμένα πόσες όψεις των ηρώων κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ποιες ανάγκες μας ωθούν στην αντίσταση και ποιες στο ταξίδι; Το ταξίδι, η Οδύσσεια είναι και η αφόρμηση του μυθιστορήματος. Ο Οδυσσέας, σύμβολο του περιπλανώμενου Έλληνα έως τα πέρατα της γης, ζωντανεύει δύο φορές μέσα από τις ιστορίες δυο Οδυσσέων (πατέρα και γιου), που ξενιτεύονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους ομιλητές «Είναι η μοίρα του Έλληνα να φτάνει ως την άκρη του κόσμου για να καταλαγιάσει το πάθος της εξερεύνησης, να σβήσει τη δίψα για γνώση, να παλέψει με τα δαιμόνια μέσα του, να αντισταθεί στους τύραννους της πατρίδας του ή ακόμα και να απολαύσει τα αρώματα των ξένων τόπων». Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με εύστοχες παρατηρήσεις από το κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το πλούσιο συγγραφικό έργο της Ελένης Αναστασοπούλου, να απολαύσει μερικά αποσπάσματα από τα διηγήματα της «Σκοτωμένο νερό» και να γευτεί τα κεράσματα του πάντα φιλόξενου Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα μας για την τιμή να συστηθεί στη Βέροια μέσα από τους συγκεκριμένους φορείς και της ευχόμαστε: Καλοτάξιδος ο «Δυσσάκος» της!

20/03/2016 Ευχαριστήριο

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αισθάνεται βαθιά συγκίνηση και παράλληλα την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια την κ. Κατερίνα Μαζαράκη, σύζυγο του αείμνηστου Δήμου Μαζαράκη,  καθώς και  τις κόρες του  Νατάσα και Κωνσταντία, για την ευγενή προσφορά ενός σημαντικού χρηματικού ποσού για ενίσχυση του Συλλόγου μας. Η προσφορά αυτή  προς το Σύλλογο γίνεται  με τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων  από το θάνατο του συζύγου και πατέρα τους   Δήμου Μαζαράκη. Ο αξέχαστος Δήμος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας.  Η προσφορά θα αξιοποιηθεί από το Δ/Σ με τέτοιο τρόπο, ώστε η ανάμνηση του Δήμου να μένει πάντα ζωντανή.

30/12/2015 Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2016, με θέμα «Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο /Di Prumuveara pãnã Toamna ». Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων στα βλάχικα χωριά του Βέρμιου, Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά, από τον Αγιογιώργη που ανέβαιναν τα κοπάδια στο βουνό ως τον Αγιοδημήτρη που κατέβαιναν στα χειμαδιά, Di Prumuveara pãnã Toamna. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και από ένα CD από την εκδήλωση της 22-4-2015 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με το ίδιο θέμα.

H επιλογή του θέματος έγινε, με σκοπό να καταγραφούν συνήθειες αιώνων που ήταν ζωντανές ως τη δεκαετία του ’60 και που όμως φαντάζουν τόσο μακρινές. Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, τυροκόμους και ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη ζωή, και κατά κύριο λόγο προέρχονται από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana Armãnjilor .

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από την προαναφερθείσα εκδήλωση, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές και επεξηγηματικά κείμενα και διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα σχετικοί με το ανέβασμα των Βλάχων στα βουνά, το κούρεμα των προβάτων, την τυροκόμηση, τις υφαντικές εργασίες των γυναικών, τα έθιμα του καλοκαιριού, τα αρραβωνιάσματα , τους γάμους , και τα γλέντια στη θερινή περίοδο, αλλά και που περιγράφουν τη μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και των κιρατζίδων. Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου κλείνουν με το κατέβασμα των Βλάχων από τα βουνά το Φθινόπωρο.

Η έκδοση αυτή, 35η στην ιστορία του Συλλόγου, αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των Βλάχων και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:
1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )
2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( Αντιπρόεδρος Α)
3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας )
4. Αναστασίου Νούλη : 6978894518 ( Γεν. Γραμματέας )
5. Ζήση Χάιδω : 6936260171 ( Αντιπρόεδρος Β )

04/12/2015 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βερόης & Εβραίων Μαρτύρων 1), με θέματα:

1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
2. Εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη για την σωστή λειτουργία και την περαιτέρω ενδυνάμωση του Συλλόγου.
27/10/2015 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια για τις ευγενικές ΔΩΡΕΕΣ οικογενειακών κειμηλίων και παλαιών ειδών οικιακής χρήσης για την έκθεση στο μουσείο που υπάρχει (με Βλάχικο Οντά- καθιστικό και δωμάτιο με Αργαλειό και μαγειρικά σκεύη) τις Βλάχες φίλες και μέλη του Συλλόγου μας:

1) Την Κα Γάκη - Σίμου Μαρίκα
2) Την Κα Αναστασίου Νούλη και την Κα Αναστασίου Τασούλα.
3) Την Κα Γκαλαΐτση Αναστασία

Ευχή του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι κι άλλοι συμπολίτες μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παραπάνω φίλων και να ΔΩΡΗΣΟΥΝ στον αγαπημένο μας Σύλλογο κι άλλα κειμήλια που έχουν να κάνουν με την παράδοση και τον πολιτισμό των Βλάχων.

21/09/2015 Έναρξη των μαθημάτων χορού, τραγουδιού και μαθημάτων της Βλάχικης Γλώσσας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων χορού, τραγουδιού και μαθημάτων της Βλάχικης Γλώσσας για την νέα περίοδο Σεπτέμβριος 2015 - Μάιος 2016 με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΑΠΟ ΤΗΝ Τετάρτη 23/9 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ
* Τμήμα Γυναικών στις 7:30-9:00 μ.μ.
* Τμήμα ανδρών στις 9:30-11:00 μ.μ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ Παρασκευή 25/9 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
* Τμήμα παιδικό (αρχάριοι) στις 6:15μ.μ.
* Τμήμα προχωρημένων 7:00-8:00 μ.μ.
* ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 8:00-9:00 μ.μ.
* Τμήμα Νεολαίας (Παραστάσεων) 9:30-10:30 μ.μ.


Προσεχώς θα λειτουργήσει τμήμα χορωδίας (υπεύθυνος Γιώργος Μανέκας) και τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας και για ενήλικες (υπεύθυνος Τάκης Γεωργίου).

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν Βλάχικους και παραδοσιακούς χορούς, Βλάχικα τραγούδια και την Βλάχικη γλώσσα να απευθυνθούν στον Σύλλογο.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 7:30-10:00 μ.μ.
Η εκμάθηση χορών, τραγουδιού και της Βλάχικης γλώσσας προσφέρονται Δωρεάν από τον Σύλλογο.

07/09/2015 Ευχαριστήριο Πορόγια
Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και όλη η αποστολή αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια το Συμβούλιο του Συλλόγου Βλάχων Άνω Πορογίων ‘‘το Πέρασμα’’ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Πέτρο Δούκα, καθώς και τους κατοίκους των Άνω Πορογίων για τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν κοντά τους το απόγευμα του Σαββάτου (5-9-2015) ως τις πρωινές ώρες της Κυριακής. 
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Βλάχων Άνω Πορογίων με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυσή του. Η επιλογή του Συλλόγου μας για συμμετοχή σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά ήταν πολύ τιμητική για εμάς, γιατί από τη μια ενισχύθηκαν πολύχρονοι δεσμοί και μακροχρόνιες φιλίες και ανανεώθηκε η αμοιβαία εκτίμηση των Συλλόγων, και από την άλλη γιατί δόθηκε η ευκαιρία και στα νεότερα μέλη του Συλλόγου να γνωρίσουν πραγματικούς φίλους από τα παλιά, μα πάνω από όλα, να επισκεφθούν τα Άνω Πορόγια , το ζωντανό αυτό στολίδι στο Μπέλες, με τη μοναδική φυσική ομορφιά , την πλούσια ζωντανή παράδοση και τη ραγδαία εξέλιξή του. 
Οι σχέσεις μας με τον αδελφό Σύλλογο των Άνω Ποροΐων ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι πολιτιστικές ανταλλαγές είναι πολλές και πλούσιες. Όμως υπάρχουν και βαθύτεροι δεσμοί, καθώς δεκάδες Βλάχοι κιρατζίδες από τη Βέροια δούλεψαν παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή στο Μπέλες για πολλά χρόνια.
Σ’ ένα περιβάλλον σαν σε ζωγραφικό πίνακα , με αιωνόβια πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά, τα μέλη της αποστολής πέρασαν μια μοναδική βραδιά. Η εμφάνιση του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία, εντυπωσιακή. Η κομπανία του Μπούσιου με το Δ. Κοκώνη κάλυψε τη βραδιά. Η αισθαντική φωνή του Γ. Μανέκα κυριάρχησε ως τις πρωινές ώρες. Η συγκίνηση μεγάλη, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να ανταμώσουμε με φίλους καρδιακούς από τα παλιά και να αναπολήσουμε την κοινή πορεία των Συλλόγων μας για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και την ανάδειξη της πλούσιας βλάχικης παράδοσης. 
Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θέλει να συγχαρεί τον Σύλλογο Βλάχων Άνω Πορογίων για τις άοκνες προσπάθειές που καταβάλλει για να κρατήσει ζωντανή την παράδοση στις ισοπεδωτικές σύγχρονες συνθήκες που απειλούν τη γνησιότητα του τόπου μας. Η θερμή φιλοξενία , στα πλαίσια της βλάχικης παράδοσης , ήταν συγκινητική και ανεπανάληπτη, και το Δ/Σ εύχεται να έχει την τύχη να την ανταποδώσει.
02/09/2015 Συγχαρητήρια Επιστολή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας προς τους χορευτές, τις χορεύτριες και τα μέλη του Συλλόγου που πέρασαν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας στις πανελλήνιες εξετάσεις της χρονιάς 2014-15.

>> Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής

 

10/10/2015 ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΣΕΛΙ παραμονή Δεκαπενταύγουστου
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργανώνει βλάχικο γλέντι στο ΣΕΛΙ, στις 14 Αυγούστου ημέρα Παρασκευή, στην πλατεία του χωριού, στις 9:00 μμ.
Καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους να συμμετέχουν στο γλέντι αυτό για τη γιορτή της Παναγιάς.
10/07/2015 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ
Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργανώνει σε συνεργασία με το πρακτορείο ταξιδιών ΑΦΟΙ ΤΣΕΑ, 2ήμερη εκδρομή στην Οχρίδα στις 27-28 Ιουνίου, και καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να συμμετάσχουν στην εκδρομή αυτή.
Υπενθυμίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με την δήλωση συμμετοχής.
Για να συμμετάσχει κάποιος χρειάζεται να έχει ταυτότητα «καινούργια» με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, ή διαβατήριο που να ισχύει, και προκαταβολή στα παρακάτω μέλη του Δ.Σ.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ:
Αντώνης Τούσικος :6979117191, Δημήτριος Πίσκος: 6982351675, Ιωάννης Μητριτώνης: 6948270199, Γιώργος Τσίρης:6947311347
02/07/2015 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να συγχαρεί δημόσια την «ΤΣΙΑΠΑΡΑ ΜΑΡΙΑ» του ΛΕΩΝΙΔΑ και της ΑΘΗΝΑΣ, χορέυτρια και μέλος του συλλόγου μας, που πήρε το πτυχίο της στην σχολή του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης με βαθμό 10 ΑΡΙΣΤΑ.
Το Δ.Σ. εύχεται ολόψυχα στη ΜΑΡΙΑ καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη στην προσωπική της ζωή και επαγγελματική της καριέρα.
20/05/2015 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Π.Ο.Π.Σ.Β. ΓΙΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Κύριε Πρόεδρε, φίλοι-μέλη του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Σ.Β.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, μέσω Διαδικτύου και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική ενημέρωση, ότι το φετινό 31ο Αντάμωμα των Βλάχων θα γίνει στις 11-12 Σεπτεμβρίου σε Αθήνα και Πειραιά. Σχετικά με το θέμα αυτό θέλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας και να τον θέσετε υπόψη των μελών του Δ/Σ της Ομοσπονδίας. 
1. Γενικά δεν είμαστε αντίθετοι με εκδηλώσεις στην Αθήνα που προβάλλουν εμφανώς τους Βλάχους. Γι’ αυτό συμφωνούμε απόλυτα με την Εκδήλωση στην Αθήνα, για να τιμηθεί, όπως αξίζει, ο μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας Ε. Ζάππας. Μάλιστα προτείνουμε να εμπλουτιστούν οι εκδηλώσεις με επιστημονικές παρουσιάσεις για τη ζωή και το έργο του. Άλλο όμως η εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Βλάχου ευεργέτη και άλλο το Αντάμωμα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορούσε και το Αντάμωμα, αφιερωμένο στον Ε. Ζάππα, να γίνει, και συνάμα να γίνουν εκδηλώσεις, με καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα, στην Αθήνα προς τιμήν του .
2. Πιστεύουμε ότι άλλη είναι η φιλοσοφία του Ανταμώματος ( συμβολίζει το αντάμωμα των Βλάχων στις θερινές κατοικίες του, στα τέλη περίπου του Ιούνη, μετά το ξεχειμώνιασμα, τρόπος ζωής αιώνων στην ιστορική διαδρομή των Βλάχων) και δεν πρέπει να χάσει αυτό το χαρακτήρα.
3. Και βέβαια το Αντάμωμα τα τελευταία χρόνια παρουσίασε πολλές αδυναμίες. Αυτό που θα περιμέναμε από την Ομοσπονδία είναι ουσιαστικές αλλαγές – αποτέλεσμα προβληματισμού μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης – που θα δώσουν προοπτική για την επόμενη τριακονταετία στο Αντάμωμα, και όχι τη συγχώνευσή του με άλλες εξίσου σημαντικές εκδηλώσεις.
4. Διαδικαστικά, περιμένουμε άμεσα, για ενημέρωση των μελών μας, απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα: Σε ποια συνεδρίαση του Δ/Σ της Ομοσπονδίας πάρθηκε αυτή η απόφαση, με ποια απαρτία και με ποια πλειοψηφία; 


Φιλικά


    Ο πρόεδρος                     Ο γεν. Γραμματέας
Τούσικος Αντώνης                Μητριτώνης Γιάννης

P.S. Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του Ανταμώματος, οργάνωσε στο Σέλι και στη Βέροια τα τρία (3) πρώτα και τα έξι (6) από τα δέκα πρώτα Ανταμώματα.

27/04/2015 Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα φιλοξενήσει την Κα Κούλα Λέντζιου-Τρίκου στο σπίτι του Συλλόγου την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 8:30 μ.μ. στα πλαίσια της παρουσίασης του Λεξικού της Αρωμανικής (Βλάχικης) Γλώσσας των Βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδίων (Livaetzi ή Kalivi) Πάικου Κιλκίς με καταγωγή από την Πίνδο της Κούλας Λέντζιου-Τρίκου. 
Στις περίπου χίλιες (1000) σελίδες του εμπεριέχει πρωτογενές υλικό με λέξεις που έχουν εκλείψει από το βλάχικο λεξιλόγιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια διάσωσης του γλωσσικού θησαυρού που έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων. Πλούσιο σε υλικό και πρωτότυπο στη δομή του, ξεπερνάει την απλή παράθεση λέξεων με τη σημασία γραμμένη δίπλα τους και λειτουργεί ως οδηγός εκμάθησης της γλώσσας με απλά παραδείγματα και ευκολοδιάβαστο οδηγό προφοράς της γλώσσας σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Ένα λεξικό που μπορούν όσοι δε γνωρίζουν βλάχικα να τα μάθουν, όσοι τα ξέχασαν να τα ξαναθυμηθούν, ενώ όσοι τα μιλούν θα συγκινηθούν.

Προλογίζουν οι: Ο κ. Ιωάννης Κογκούλης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Ν. Καζάζης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
22/04/2015 Το Tμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να προσκαλέσει όλες τις γυναίκες, φίλες και μέλη του συλλόγου μας στην καθιερωμένη εκδήλωση το «Τσούγκρισμα των αυγών» που θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου στις έξι (6:00) το απόγευμα στο σπίτι των Βλάχων (στα γραφεία του Συλλόγου).
Η συμμετοχή σας θα μας γεμίσει με πολλή χαρά.
04/03/2015 Το τμήμα γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργανώνει εκδήλωση, απογευματινό, στη "Λέσχη Αξιωματικών" την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα με αφορμή το εορτασμό της «ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΊΚΑΣ».
Καλούμε όλες τις φίλες και τα μέλη του Συλλόγου μας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή για να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα.
27/02/2015 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ο «Σύλλογος Βλάχων Βέροιας» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που συνέβαλαν σημαντικά με τις προσφορές τους στην αναβίωση του εθίμου των «ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ»:
► την εταιρεία κρεάτων «ΥΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΑΛΛΙΚΑ»,
► την εταιρεία κρεάτων «ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΖΟΛΑ»,
► την εταιρεία κρεάτων « ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΤΣΙΩΦΤΗ» των ΑΦΩΝ Στέργιου και Δημήτρη Κουτσιώφτη,
► το μάρκετ κρεάτων «ΧΑΤΖΗΜΑΣΟΥΡΑ»,
► την εταιρεία «ΘΑΝΟΣ Ε.Π.Ε» “ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ” του Κου Κουκουτέγου,
► την εταιρεία κρεάτων «ΓΙΆΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»,
► την ταβέρνα-τσιπουράδικο «Η γωνιά του Γκάς» του Κου Στέργιου Γκασνάκη,
► τον συνεταιρισμό οινοποιίας «VAENI»,
► τον συνεταιρισμό οινοποιίας «ΜΠΟΥΤΑΡΗ» ,και ιδιαίτερα τον Διευθυντή Κον Κανελίδη Γιώργο 
► το αρτοποιείο “ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΧΟΝΔΡΑΝΤΩΝΗ”,
► τους κτηνοτρόφους «ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΛΚΟ & ΤΣΑΜΗΤΡΟ ΚΩΣΤΑ»,
► τον ΜΠΕΛΛΑ ΓΙΩΡΓΟ-ΠΟΤΑ Τρίλοφος Ημαθίας
► την εταιρεία εμπορίας καφέ και αναλώσιμων της Κας ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα:
► Τα μέλη του συλλόγου για την αμέριστη βοήθεια τους καθώς και τους Στέργιο Ντέλλα , Λεωνίδα Τσιαπάρα , Θανάση Κοντόπουλο, Γιώργο Λούρη, Μητριτώνη Νικόλαο για την συνεισφορά τους στην ετοιμασία και το ψήσιμο των εδεσμάτων της εκδήλωσης.
10/02/2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΡΩΜΜΕΝΟ: "ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ"

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διοργανώνει το καθιερωμένο δρώμενο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο σπίτι των Βλάχων.
Από τις 4 το μεσημέρι θα παίζει η μουσική μπάντα των «οι Μηνάδων». Άφθονο κρασί και μεζέδες θα προσφερθούν για όλους τους παρευρισκόμενους.
Σας καλούμε όλους, φίλους και μέλη, να γιορτάσουμε το έθιμο και να περιηγηθούμε στους δρόμους της πόλης μας χορεύοντας και γλεντώντας. 
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στην πλατεία Δημαρχείου η ώρα 9 μ.μ. με χορούς και τραγούδια που θα κρατήσουν μέχρι τις πρωινές ώρες. 

20/01/2015

13/01/2015 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Το τμήμα γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τις γυναίκες μέλη και τις φίλες του Συλλόγου για την «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ για Τ0 νέο έτος 2015» την Τετάρτη 14/1/2015 και ώρα 6:00 μ.μ. στο «σπίτι» του Συλλόγου.
Η παρουσία σας θα μας γεμίσει χαρά.
31/12/2014

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ,
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΤΕ

         

31/12/2014 Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του 2015 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2015, με θέμα «Τα Τοπωνύμια του ανατολικού Βερμίου », και συγκεκριμένα στα Βλάχικα χωριά Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά. H επιλογή του θέματος έγινε , με σκοπό να καταγραφούν τα τοπωνύμια της περιοχής όσο ζουν ακόμη αυτοί που τα βίωσαν σε όλη τη ζωή τους και τα θυμούνται. Τα ονόματα, καθώς τα έβαζε ο λαός και όχι συγκεκριμένες υπηρεσίες, κουβαλούν ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού, της ποικιλότητας που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων, πρώην και νυν δασοφύλακες των παραπάνω περιοχών, για την ορθή καταγραφή αλλά και την εξέλιξη της ονοματολογίας των περιοχών γύρω από τα συγκεκριμένα Βλαχοχώρια.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία που διασώζει την παλιά φυσιογνωμία του Σελίου, όπως ήταν το 1923 όλο από πέτρα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν παλιές φωτογραφίες από τοποθεσίες του Σελίου, Ξηρολιβάδου και Κουμαριάς, που ανακαλούν στη μνήμη, τουλάχιστο των πιο ηλικιωμένων, ευχάριστες στιγμές από την ξέγνοιαστη καλοκαιρινή ζωή στο βουνό: Ντουκάτα/La Ducata, Πριόνια/La Prionji , Ντέμου/La Demlu, Αληχότζια/La Alihodzia, Πεύκα/La Chinji, Πηγαδίτσα/La Barits, Όμορφο Ποδαρικό/La Tsiorlu atselu m(u)shiatlu, Μικρή Παναγία/La Sta-Maria Njica, Κρυόβρυση/La Aratsili και άλλες.

Στο εισαγωγικό κείμενο γίνεται λόγος – γενικά - για τις μετονομασίες στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα γνώσης των παλιών ονομάτων, ενώ τα τοπωνύμια του κάθε χωριού αναφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν παράλληλα οδηγούς για πορείες στο Βέρμιο.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την ονοματολογία του Βερμίου και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα:

1. Τούσικος Αντώνιος: 6979117191 (Πρόεδρος)
2. Πίσκος Δημήτρης (6931431514) (Αντιπρόεδρος)
3. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 (Γραμματέας)
4. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 (Ταμίας)
5. Χατζή Μελίνα 6932676994 (Υπεύθυνη Γυναικών)

31/12/2014 Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας Ο Αντώνης Τούσικος 
διευθυντής των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών «ΛΕΞΙΣ»

Συγκροτήθηκε σε «σώμα» το νέο Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» την περασμένη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου μετά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου κι η σύνθεση του έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Τούσικος Αντώνιος 
Α΄ Αντιπρόεδρος: Πίσκος Δημήτριος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Γκαλαΐτσης Ηλίας
Γενικός Γραμματέας: Μητριτώνης Ιωάννης
Ειδικός Γραμματέας: Μπέτσα Ολυμπία
Ταμίας: Τσίρης Γεώργιος
Υπεύθυνη Γυναικών: Χατζή Μελίνα
Μέλη: Μιχαηλίδης Νικόλαος (Κουτόβας) & Βόλκος Ιωάννης.

31/11/2014 ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ "ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ" 
ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΝΑ ΣΥΜΜEΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΊΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. 

10/10/2014 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμο Βέροιας με όλα τα μέλη του την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 για να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κύριο Βοργιατζίδη και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του.
Με την δοθείσα ευκαιρία το προεδρείο παρουσίασε τις πολυάριθμες δραστηριότητες του Συλλόγου που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας και τις ιδέες του για το πώς βλέπουμε και πως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι Βλάχοι τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη μας, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός στην πόλη μας καλύτερα.
Η συνάντηση έκλεισε με την εκατέρωθεν υπόσχεση από πλευράς του Δημάρχου και του Δ.Σ. του Συλλόγου να ξανασυναντηθούν και τυχόν να συνεργαστούν σε μελλοντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. 
10/10/2014 Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ξεκινούν τα « Μαθήματα της Βλάχικης Γλώσσας» ΔΩΡΕΑΝ για ΕΝΗΛΙΚΕΣ, στις 9:00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου με την εποπτεία και καθοδήγηση του γιατρού Τάκη Γεωργίου, μετά από την μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλούς συμπολίτες μας.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται για την εκμάθηση της Βλάχικης Γλώσσας να έρθουν στα γραφεία του Συλλόγου ή να επικοινωνήσουν με τον Τάκη Γεωργίου στο τηλέφωνο: 6944732077.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι κάθε Παρασκευή 8:00-9:00 μ.μ. συνεχίζει το παιδικό τμήμα εκμάθησης της βλάχικης Γλώσσας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία για 3η συνεχόμενη χρονιά.
29/09/2014 Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας θα ήθελε να συγχαρεί δημόσια τους παρακάτω χορευτές και μέλη του Συλλόγου μας για την επιτυχή εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. της χώρας:

1) ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Αντωνίου (Ηλεκτρ/γων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ Α.Π.Θ.)
2) ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ του Αναστασίου (Εμποροπλοιάρχων Μηχανικών)
3) ΣΔΟΥΚΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΩΝΙΟ του Κωνσταντίνου (Τ.Ε.Ι. Διοίκησης Επιχειρήσεων Κοζάνης)
4) ΜΟΥΡΤΖΙΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟ του Οδυσσέα (Ηλεκτρ/γων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κοζάνης)
5) ΒΟΛΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Ιωάννη (Τουριστικών Επαγγελμάτων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης)


Τους ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ.

10/09/2014 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων χορού, τραγουδιού και μαθημάτων της Βλάχικης Γλώσσας για την νέα περίοδο Σεπτέμβριος 2014- Μάιος 2015 με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 17/9
* Τμήμα Γυναικών στις 7:30-9:00 μ.μ.
* Τμήμα ανδρών στις 9:30-11:00 μ.μ.

Παρασκευή 19/9
* Τμήμα παιδικό (αρχάριοι) στις 6:15μ.μ.
* Τμήμα προχωρημένων 7:00-8:00 μ.μ.
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 8:00-9:00 μ.μ.
Τμήμα Νεολαίας (Παραστάσεων) 9:30-10:30 μ.μ.

Προσεχώς θα λειτουργήσει τμήμα χορωδίας (υπεύθυνος Γιώργος Μανέκας) και τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας και για ενήλικες (υπεύθυνος Τάκης Γεωργίου).

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν Βλάχικους και παραδοσιακούς χορούς, Βλάχικα τραγούδια και την Βλάχικη γλώσσα να απευθυνθούν στον Σύλλογο.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 7:30-10:00 μ.μ.
Η εκμάθηση χορών, τραγουδιού και της Βλάχικης γλώσσας προσφέρονται Δωρεάν από τον Σύλλογο.

12/08/2014

26/04/2014 «Τσούγκρισμα των αυγών» 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας τμήμα γυναικών θα ήθελε να προσκαλέσει όλες τις γυναίκες, φίλες και μέλη του συλλόγου μας στην καθιερωμένη εκδήλωση το «Τσούγκρισμα των αυγών» που θα γίνει την Δευτέρα 28 Απριλίου στις έξι (6:00) το απόγευμα στο σπίτι των Βλάχων (στα γραφεία του Συλλόγου).
Η συμμετοχή σας θα μας γεμίσει με πολλή χαρά.
20/03/2014 Ετήσιος Χορός Νεολαίας

Τα μέλη της Νεολαίας του Λαογραφικού Συλλόγου των Βλάχων της Βέροιας σας προσκαλούμε στον καθιερωμένο ετήσιο χορό μας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 24 Μαρτίου. Ελάτε στο Όλα live στις 9.30 μ.μ. να καλωσορίσουμε παρέα την άνοιξη με το γνωστό και μοναδικό τρόπο: με γλέντι αυθεντικό. 

Γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τον Γιώργο Μανέκα, τον Θωμά Γρηγορόπουλο και τις μπάντες των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη. Θα ακολουθήσει μεταμεσονύκτιο ξεσάλωμα με τις μουσικές επιλογές του DJ Γιώργου Παπαγιάννη! 

Επιμένουμε στην αυθεντική διασκέδαση με ποτάκι, μουσική, καλούς φίλους, και αγάπη! 

Γιατί η καλή διασκέδαση και η αγάπη αρκούν! Αγάπη μόνο, παίδες! #vreari_mangi

Kαλή Αντάμωση!

21/05/2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας
προς τον κ. Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας

> Ελληνικά          > Αγγλικά

29/03/2011

Ανακοίνωση

               Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε  όσον αφορά στην ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας τη σχετική με την επίσκεψη του Γάλλου/Βρετόνου ποδηλάτη Emanuel Le Merlus, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας δηλώνει ότι:

  1. Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα, με τις δικές της διαλέκτους και τα δικά της ιδιώματα, με ιστορία πάνω από 15 αιώνες, η οποία  μιλιέται και σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στη νότια Βαλκανική. Σε αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει την απάντηση.
  2. Η βλάχικη γλώσσα είναι μια από τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στη χώρα μας και συμπεριλαμβάνεται στο Χάρτη των Ολιγότερο Ομιλούμενων Γλωσσών στην Ευρώπη, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά (γκρεκάνικα) της Κάτω Ιταλίας και άλλες περίπου σαράντα γλώσσες στη Ευρώπη..
  3. Η βλάχικη γλώσσα δεν καθιστά τους Βλάχους μειονότητα στην Ελλάδα, στον τόπο τους δηλαδή και στην πατρίδα τους, για την οποία τόσα πολλά προσέφεραν και προσφέρουν.

                                                 

Ως εκ τούτου ,  η  έκφραση  μειονοτικές γλώσσες  δεν αφορά τη βλάχικη Γλώσσα, αλλά  ίσως άλλες γλώσσες, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς, και τις οποίες συνάντησε ο Γάλλο/Βρετόνος ποδηλάτης, που επισκέφθηκε 28 ευρωπαϊκές χώρες στο ταξίδι του που διήρκεσε ένα χρόνο.

                                              Για το Δ/Σ  

            Ο πρόεδρος                                                            Ο γεν. Γραμματέας

         Γιώργος Τσίρης                                                         Μιχάλης Φουνταλής

Υ.Γ  Ο θόρυβος που προέκυψε  από παρανόηση ή από λανθασμένη μετάφραση στην ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας δεν είναι αδικαιολόγητος. Μπορεί όμως και να ευαισθητοποιήσει  επάνω σε μια πραγματικότητα: Η βλάχικη γλώσσα , μέρα με τη μέρα, χάνεται  αβοήθητη, και μαζί της και ο πολιτιστικός πλούτος που μεταφέρει από τη συνύπαρξη δυο μεγάλων πολιτισμών, του ελληνικού και του λατινικού. Σε αυτή την πραγματικότητα τι κάνει η Πολιτεία, η τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Τύπος και ο καθένας μας χωριστά; Είναι προς τιμήν του Δήμου Βέροιας που χωρίς τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και χωρίς εθνική ανασφάλεια υποδέχεται ευρωπαίο πολίτη που αγωνίζονται για τη διάσωση της μητρικής του γλώσσας, της βρετόνικης. Όλοι δε θέλουν το κακό μας!

26/02/2011

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας                                            Αρ. Πρωτοκόλλου: 34
Βερόης & Εβραίων Μαρτύρων 1
Βέροια, Τ.Κ 59.100                                                        Βέροια  21/02/2011
Τηλ.2331064315

Fax
: 2331064315
Email
:  vlahoi@otenet.gr                                     Προς το


                                                      Γραφείο του Προέδρου της Ρουμανίας 
                                                                για τον κ. Τραϊάν Μπασέσκου, 
                                                                Πρόεδρο της Ρουμανίας 
                                                                Cotroceni Palace 
                                                                Βουκουρέστι - Ρουμανία 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

       Με έκπληξη  πληροφορηθήκαμε  ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, μεταξύ άλλων θεμάτων αναφερθήκατε και στις εθνικές μειονότητες των Βαλκανίων. Στη διάρκεια αυτής της ομιλίας , συγκεκριμένα δηλώσατε επί λέξει: "Θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την αναγνώριση της ύπαρξης (status) των ρουμανικών εθνικών μειονοτήτων για τους Αρμάνους (Armãnji) - Bλάχους, Ιστρο-Ρουμάνους και Μογλενο-Ρουμάνους".

     Έκπληξη, γιατί μια χώρα, η Ρουμανία,  με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  παραβιάζει κατάφωρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο  που αφορά στο δικαίωμα του κάθε ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό του. Κύριε Μπασέσκου, ποιος σας εξουσιοδότησε να μιλάτε εκ μέρους και για λογαριασμό των Βλάχων; Κανένας δε θα επιβάλλει  στους Βλάχους ποιοι πρέπει να είναι!

      Ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας εκφράζουμε την πλήρη και κατηγορηματική  αντίθεσή μας σε αυτήν σας τη δήλωση και ταυτόχρονα την οργή και αγανάκτησή μας , γιατί επαναφέρετε στο προσκήνιο αντιεπιστημονικές απόψεις και  αποτυχημένες εθνικιστικές διχαστικές πολιτικές του 19ου αιώνα.

     Επίσης, ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, εκπροσωπώντας τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας Έλληνες βλάχικης καταγωγής,  δηλώνουμε για πολλοστή φορά ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές για άλλη μία φορά (και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία) ότι:

Ι. δεν υπήρξαμε ποτέ Ρουμάνοι, δεν είμαστε Ρουμάνοι και ούτε ποτέ θα είμαστε Ρουμάνοι.

ΙΙ. καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια που προσπαθεί, άμεσα ή έμμεσα, να μας προσδιορίσει.

ΙΙΙ. δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια στις πλάτες μας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του τέλους του 19ου και τις αρχές 20ου αιώνα, με τραγικές και ολέθριες συνέπειες σε βάρος των Βλάχων. Οι εποχές εκείνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

                                                Με τιμή

                                      Για το Δ/Σ  Συλλόγου

      Ο πρόεδρος                                              Ο γεν. γραμματέας

  Τσίρης   Γεώργιος                                         Φουνταλής Μιχάλης

 

20/08/2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αν και συμμετέχοντας ως προσκεκλημένος του Συμβουλίου Αρμάνων στο Πανβαλκανικό/ Παγκόσμιο Αντάμωμα των απανταχού Βλάχων που έγινε στη Μοσχόπολη στις 15/8/2010 δηλώνει απερίφραστα, ότι είναι κάθετα αντίθετος με το τελικό κείμενο της τελικής διακήρυξης που εκδόθηκε στις 20/8/2010 από το Συμβούλιο των Αρμάνων και εμφανίζεται στο Internet.

Εν γένει διαχωρίζουμε τη θέση μας προς όλα τα άρθρα της επίμαχης διακύρηξης, ειδικότερα δε προς το άρθρο τρία, όπου το Συμβούλιο των Αρμάνων εκφράζει την απαίτηση, ότι όλα τα κράτη των Βαλκανίων, όπου ζούνε  Αρμάνοι /Βλάχοι οφείλουν να πάρουν κάποια απόφαση, όπως την ορίζει η έννοια του νόμου της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, ώστε να  εξασφαλισθούν τα δικαιώματα που αναλογούν στους Βλάχους (Αρμάνους) σαν ξεχωριστή εθνότητα.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας μαζί με όλους τους Βλάχους της Ελλάδας απαντώντας επ' αυτού, δηλώνει ότι οι Βλάχοι της Ελλάδας ποτέ δεν αισθάνθηκαν ότι αποτελούν στη Ελλάδα ξεχωριστή Εθνότητα, αλλά ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα του Έθνους των Ελλήνων και ότι με τους αγώνες τους συντέλεσαν αποφασιστικά στη επανίδρυση του σημερινού Ελληνικού Κράτους και ότι πάντοτε θα είναι ενάντια σε τέτοιου είδους διακηρύξεις απ' όπου και αν αυτές προέρχονται.  

                Ο Πρόεδρος του
            Συλλόγου Βλάχων Βέροιας         Ο Γραμματέας

                  Γιώργος Πράπας                Αντώνης Τούσικος

 

14/07/2010 ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Π.Ο.Π.Σ.Β ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΑΝΩΝ

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, έχοντας υπόψη την επιστολή που στείλατε σε όλους τους Συλλόγους της Π.Ο.Π.Σ.Β με αριθ. πρωτ. 8/13-6-2010, με την οποία καλείτε όλους τους Συλλόγους- μέλη της Π.Ο.Π.Σ.Β. να καταδικάσουν έμπρακτα την ιταμή συμπεριφορά του "Συμβουλίου των Αρμάνων ή Μακεδονοαρμάνων", οργάνου ξένου και αντίθετου στις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας, στον αξιακό κώδικα των κοινωνιών μας και στην αυτοσεινηδησία μας ως Ελλήνων Βλάχων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Διασπορά, σε ανοιχτή συνεδρίασή του, την Παρασκευή (25-6-2010) με τη συμμετοχή όλων των μελών του Δ/Σ, όλων των διατελεσάντων προέδρων στο παρελθόν, των αντιπροσώπων μας στην Π.Ο.Π.Σ.Β. , του προεδρείου της Ε.Ε και παρά πολλών μελών του Συλλόγου, ομόφωνα αποφάσισε να σας γνωστοποιήσει:

> Διαβάστε τη συνέχεια...

 

29/01/2009 Σχετικά με σχόλια που έγιναν στο YouTube:

Θα θεωρούσαμε όχι αναγκαίο να απαντήσουμε σε αυτά τα σχόλια, αν δε διαπίστωνα , πέρα από τη γραφικότητα κάποιων απόψεων, και «επικίνδυνη» άγνοια.

Αρχικά οι απόψεις του κάθε ανθρώπου σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία σαν τη δική μας είναι σεβαστές, έστω και αν κάποιες μοιάζουν γραφικές. Είναι σεβαστό δικαίωμα κάποιου να θέλει να χαθεί η βλάχικη γλώσσα - γιατί ουσιαστικά για αυτό πρόκειται - όσο αναφαίρετο δικαίωμα είναι να επιθυμεί κάποιος να διασωθεί.

Επί της ουσίας
1. Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα με ομοιότητες και διαφορές με τις άλλες νεολατινικές γλώσσες (γαλλική, ισπανική ,πορτογαλική, ιταλική, ρουμανική), με τις δικές της διαλέκτους και τα ιδιώματα, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και να μελετάται, και σε καμιά περίπτωση να μην ταυτίζεται με τη ρουμανικής

2. Τα περί διαλέκτου , εκτός από άγνοια, είναι και επικίνδυνα, και μας επαναφέρουν στον 19ο αιώνα, όταν Ρουμάνοι κυρίως επιστήμονες, υπηρετώντας την πολιτική σκοπιμότητα και όχι την επιστήμη, αντιεπιστημονικά θέλησαν να προβάλουν και να επιβάλουν την άποψη ότι η βλάχικη γλώσσα είναι διάλεκτος της Ρουμανικής. Οι λυκειακές γνώσεις αρκούν για να είναι σε θέση να διακρίνει κάποιος μια γλώσσα από τις διαλέκτους και τα ιδιώματα.

... διαβάστε τη συνέχεια της ανακοίνωσης >>

 

22/10/2007 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με έκπληξη πληροφορήθηκε από το διαδίκτυο ότι στο Ρουμάνικο Κοινοβούλιο εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση νόμος για τους Ρουμάνους της διασποράς.
Ο συγκεκριμένος νόμος κατά το κείμενο του θεωρεί ως Ρουμάνους και τους «...Βλάχοι, Βαλάχοι, Αρομάνοι, Μακεδορομάνοι και Μεγλενορομάνοι...»

Ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές για άλλη μία φορά (και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία) ότι δεν υπήρξαμε ποτέ Ρουμάνοι, δεν είμαστε και δε θα είμαστε.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια που προσπαθεί, άμεσα ή έμμεσα, να μας προσδιορίσει.
Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια στις πλάτες μας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του τέλους του 19ου και τις αρχές 20ου αιώνα, με τραγικές συνέπειες σε βάρος των Βλάχων.
Οι εποχές εκείνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Με τιμή
Για το Σύλλογο
Το διοικητικό συμβούλιο