30/12/2015 Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μια πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2016, με θέμα «Από την ’νοιξη ως το Φθινόπωρο /Di Prumuveara pãnã Toamna ». Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων στα βλάχικα χωριά του Βέρμιου, Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά, από τον Αγιογιώργη που ανέβαιναν τα κοπάδια στο βουνό ως τον Αγιοδημήτρη που κατέβαιναν στα χειμαδιά, Di Prumuveara pãnã Toamna. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και από ένα CD από την εκδήλωση της 22-4-2015 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας με το ίδιο θέμα.
H επιλογή του θέματος έγινε, με σκοπό να καταγραφούν συνήθειες αιώνων που ήταν ζωντανές ως τη δεκαετία του ’60 και που όμως φαντάζουν τόσο μακρινές. Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, τυροκόμους και ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη ζωή, και κατά κύριο λόγο προέρχονται από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana Armãnjilor .
Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από την προαναφερθείσα εκδήλωση, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές και επεξηγηματικά κείμενα και διάλογοι στη βλάχικη γλώσσα σχετικοί με το ανέβασμα των Βλάχων στα βουνά, το κούρεμα των προβάτων, την τυροκόμηση, τις υφαντικές εργασίες των γυναικών, τα έθιμα του καλοκαιριού, τα αρραβωνιάσματα , τους γάμους , και τα γλέντια στη θερινή περίοδο, αλλά και που περιγράφουν τη μοναχική ζωή των κτηνοτρόφων και των κιρατζίδων. Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου κλείνουν με το κατέβασμα των Βλάχων από τα βουνά το Φθινόπωρο.
Η έκδοση αυτή, 35η στην ιστορία του Συλλόγου, αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των Βλάχων και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.
Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:
1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )
2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( Αντιπρόεδρος Α)
3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας )
4. Αναστασίου Νούλη : 6978894518 ( Γεν. Γραμματέας )
5. Ζήση Χάιδω : 6936260171 ( Αντιπρόεδρος Β )